tankarn.webblogg.se

Svenska sjukvården idag 2013

Undrar om Socialminstern tog ut semster igår?

Publicerad 2013-07-18 10:54:00 i Allmänt, Politik, Regeringen, Sjukvård, Sverige,

2013-07-18 Det sista som Sveriges Socialminister ( Göran Hägglund) svara igår var att, om jag förstod det rätt, är att det är landstingens fel!?
 
 
 
 
"@goranhagglund @Aurvangir Har någon berättat för dig att det finns landsting i vårt land? Att det är de som är vårdens huvudmän? "Svara Retweetad Favoritmarkera
 
Om att vi har en så dålig sjukvård i Sverige idag, 2013 Kolla in vad ha sa när han startade sin senaste mandat
period
 
 
 
 
 
http://www.regeringen.se/sb/d/3209/a/153881
 
 
 
Jag undersökte saken, och kolla upp vem som har ansvar över Landstingen i Sverige, se vad man kan hitta på nätet, om man googlar lite.
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_landsting
 
Där ser det ut som om det är regeringen som har sista ordet i saken.
Rätta mig gärna om jag har fel. Det gäller dig också Göran Hägglund, Herr Socialminister.
 
Måste säga, att när det kommer till den svenska sjukvården idag, så säger folk i allmähet, om man får vård, så hör man "Å vilken tur du hade"
 
Tänk på hur det låter, se sen pål hur det ser ut i verkligheten, här till exempel:
 
http://www.sn.se/asikter/debatt/1.1834170
 
Eller här:
 
http://www.dagensarena.se/innehall/vardkrisen-djupnar-i-vantan-pa-framtidens-sjukvard/
 
Och här:
 
http://www.expressen.se/nyheter/sommarkaos-pa-sjukhus-i-sommar/
 
Det går att hålla på hur länge som helst, med det skulle ta för mycket plats.
 
Jag och mina barn har inte haft några problem egenligen med den Svenska sjukvården fram till år 2013.
2013 är ett år som alltid kommer att finnas i mitt och min frus minne för evigt, och våra barn, födda 1985-89

Varför då tänker man, och det gör man det kan jag lova, om man inte, eller aldrig har drabats av hur den Svenska sjukvården idag drivs och administreras, Lansting förvisso, men när folk inte får vården man tror man har rätt till via sociala avgifter och skatter som ligger på lönen man tjänar som arbetare, ovavsett vilket Arbete man har.
 
Här har man gått på i sin lilla bubbla och trott att vi har de bra, väldigt bra i Sverige, i allafall med tanke på vad vi betalar via vår skattsedel.
Under våren 2013 inträffar nått som inte får hända, ialla fall inte om man är förälder, och detta kan bara beskrivas som maximal otur, kolla bar in följande.
 
Vi får ett sms från danmark, "Eran dotter är på sjukhus, inlagd för meningit, epidemisk hjärnhinneinflammation."
 
VA!! vad v-f innebär detta nu då?
För den som vet kan kanske förstå vad detta är för nåt.
 
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=160
 
Man fick ju fullständig panik, kanske inte är så konstig när man ser hur det kan sluta, för patienten.
 
Sen kommer nästa grej i samma månad, "Din son har fått Njur problem", "NEEEEJ DETTA ÄR INTE SANT," Skriker vi gemensamnt, och för den som är förälder kan nog förstå hur eländigt svårt ledsen man blev.
 
Ja hur f-n tacklar man detta nu då? det blir ju att trumma ihop allt man kan och försöka trösta, hjälpa, och framförallt kämpa, med sig själv och inte minst, alla som har har fått reda på hur det stog till, förklara, ringa, berätta, trösta,
 
Nu blev det som ni säkert kan se i tidigare inlägg, väldigt bra med våran dotter, och tur är väl de.
 
Men det är inte den svenska sjukvådens förtjänst, utan den förträffliga Danska sjukvårdens förtjänst. vilket jag beskriver i tidigare inlägg.
 
Och det är vi Mycket Mycket tacksamma för, våran dotter lever och är frisk idag!!
 
Men sonen bor inte i Danmark, han bor i Sverige, med bra utbildning och ett bra arbete, och tränar och sköter sig i allmänhet, dricker inte alkohol eller nåt som drar ner kroppen och dess hälsa. Han hade drabbats av Njur problem?! Detta här är bara för mycket, " hans högra njure har växt, och måste opereras" säger läkaren.
 
Till saken hör att han 5 år tidigare hade ont i ryggen en natt, han och hans mor (själv befann jag mig på utlands uppdrag) for upp till sjukhusets akut intag 02,30 mitt i natten i ilfart p.g.a den starka smärtan.
väl inne hos läkaren blir det ett himmla liv, och sonen smäller igen dörren till läkaren, och går därifrån.
 
Det visar sig senare att den kvinnliga läkaren som var en staffett läkare från polen, med mycket dålig svenska, hade förklarat till honom att han tränar för mycket, sen skrev hon ut några starka värk tabletter, och så var det med de.
 
Nu 5 år senare har det visat sig att den högra njuren har vuxit sig större, och måste fixas till.
 
Det är nu som kruxet blir uppenbar, om hur den svenska sjukvården fungerar, sen kan jag tala om att jag ger fulständigt blanka fan i om det är lanstingens fel, komunpolitikers fel, läkarens fel eller min sons eget fel, bara för att han finns?
Dom har skurit i honom och slängt in slangar och skickat hem honom, säger att det blir en riktig operation till hösten.
Det är detta som får en att bli fullständigt förbannad, hur länge får dom hålla på så här, flytta fram op dagen, dom till och med ringer till honom och säger att han skall opereras, och skall få en slang inopererad, och måste röngtgas för detta, "MEN VA FAN, det har ni ju redan GJORT", säger han till sjuksköterska i telefonen,
Hon blir helt förlägen, och säger att det måste ha blivit fel nånstans.
Han har nu blivit lovad den riktiga op om 4 veckor, detta är andra gången som dom flyttar fram och bryter sitt tidgare löfte.
 
Kan detta bero på att man i Sverige idag 2013 har ett system som heter New Public Management (NPM
 
se: http://sv.wikipedia.org/wiki/New_Public_Management

NPM har även prövats i Danmark och Norge. I Danmark har man lämnat programmet. Danska sjukvårdsbyråkrater slog larm om ett korrupt system. dom dessutom bad offentligt om ursäkt.

I Norge följde man upp varför Polisen var så oorgan­iserad, då attentatsmannen Anders Behring Breivik den 22 juli 2011 saboterade ­riksdagshuset och sköt 69 ungdomar på Utöya. Det visade sig att Polisens insatser hade delats upp i små mätbara delar och det fanns ingen samorganisation vid rikshot­ande insatser.

 
Ja jag säger då de, detta är fan i mig inte riktigt klokt, Sverige som idag 2013 inte kan hjälpa eller vårda sina hårt arbetande och lojala skattebetalande medborgare. Då är det inte så konstigt att man ifrågasätter systemet, som den sist ansvrige i detta landet har, nämligen Herr Socialminister Göran Hägglund.
Och som far till min barn, så tror jag det skulle vara många fäder därute i sverige som skulle upptäcka och reagera på samma sätt som jag, nämligen, att tag i saken och ifrågasätta.
Och speciellt när han står och säger så här??
 
http://www.regeringen.se/sb/d/3209/a/153881
 
Vad är det han säger igentligen?? verkar det som han kritserar sin egen insats from 2006-2010
Det har gått över sju år nu, och denna interjuvn var för snart 3 år sen, och vad har hänt??
 
Som sagt Jag skiter i vem det är som driver detta landet, men säger jag bara, akta er att pilla sönder sjukvården,
För det är faktisk det enda som majoriteten av det Svenska folket tror att det finns anledning till att man skall betala skatt och sociala avgifter på via skatt sedeln i detta landet Sverige.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svensk Sjukvård 2013

Publicerad 2013-07-17 16:03:00 i Allmänt,

 
 
Vi har för sökt att få tag i en ansvarig politiker, främst Göran Hägglund, för det är honom det berör i slutändan. men det är helt omöjligt att få svar eller ens komma i kontakt med dessa politiker i sina vackra glashus, i en förbjuden stad.
Hur skall dessa politiker ens kunna veta hur deras medborgare har det, om dom inte ens bryr sig, när det enda viktigaste är statistik och siffror, det är inte levande berättelser från människor som håller på att förlora sina barn, i ett Sverige som saknar sjukvård värd att kallas sjukvård?
Jag vet, för jag själv har blivit drabbad.

Kolla in hur det blev när jag väl fick in en kommentar från Göran hägglund.
Och följ på twitter om ni vill: @Aurvangir

Vi är föräldrar till vuxna barn som klarar sig i dagens samhälle, ganska bra. förutom att dom som människor ibland blir sjuka, och behöver sjukvård, Svensk sjukvård! För att dom bor i Sverige.
Vår son har gått ett par år med smärtor i ryggen, (5år) läkarna har skickat hem honom hela tiden och sagt till honom att han skall träna mindre, och så hemskickad med 2 Alvedon.
Nu efter 5 år, har dom upptäckt att han har fel på njuren, EFTER 5 år!!
Här har vi en Svensk skattebetalare med ett bra jobb och mitt i karriären, och har fått en diagnos som den svenska sjukvården inte kan hantera, han får ingen operation förrän om tidigast till hösten 2013.
Och man tänker, vad hände med den Svenska sjukvården? Och tänk om det hade varit värre, hade han fått ambulans??, eller hade han dött om det hade varit en värre diagnos?! Skall ens barn behöva dö före en själv, för att det inte finns sjukvård i Sverige idag 2013, vad har hänt?
Man börjar förstå när man har hört och läst om den prisbelönta reporter Maciej Zaremba som har i fyra delar granskat konsekvenserna av systemskiftet i vården, där prislappen går före patienten. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5515409
Nu har jag och min fru precis varit i Danmark och hälsat på våran äldsta dotter, (som har flyttat till Danmark p,g,a kärleken) hon har drabbats av en hjärnhinne inflammation, och har blivit intagen på Sjukhus där,
För det första så var det en snabb diagnos, ryggmärgs prov o,s,v.
Sen il transport med blå ljus (plus läkarna som har egen utrycknings bil) två stycken, till närmaste universitetssjukhus.
Väl på sjukhuset i Danmark, får hon en säng i ett rum för två, hon får all upptänklig vård, och det kommer in en kioskvang på rummet med allt man kan tänkas äta, plus att hon får medicin i alla former, för att bli frisk.
Och allt detta har hon helt gratis, hon behöver inte ens betala för godiset från kioskvagnen.
Detta har vi förstått ingår i en satsning, för att patienten skall känna sin rätt att bli frisk, och ha ett positivt tänk för läknings processens skull.
Till och med rökare blir behandlade som människor, dom har byggt en rök trädgård för rökarna, och dom som inte kan ta sig till "Rykehaven", kan få all tänkbar rökavvänjnings hjälp på sin avdelning, helt gratis!
Nu är det så att Danskarna betalar ca 45% i skatt, men dom har också en sjukvård som är i världsklass.
Och med tanke på hur den svenska sjukvården är, så är jag och min fru mycket tacksamma för den Danska sjukvården.
För tänk om hon hade blivit sjuk i Sverige idag 2013, hon hade kanske dött i väntan på ambulansen (Om hon ens hade fått det ?)
eller fått två Alvedon, och hem skickad.
Min dotter lever, för att hon bor i Danmark, och det är jag evigt tacksam för.
 
 

Zaremba kritiserar den svenska sjukvården i boken Patientens pris - P1-morgon
sverigesradio.se
I en uppmärksammad artikelserie i Dagens Nyheter har journalisten Maciej Zaremba...


Till slut fick vi tag i Herr: Social minister, Göran Hägglund

Kategori: Allmänt
Göran Hägglund ‏@goranhagglund maj 4

@Aurvangir Du, det var din 24:e tweet till mig på en timme. Kan du inte skriva ett brev istället så slipper jag blocka dig?


Aurvangir ‏@Aurvangir maj 4

@goranhagglund OK, vart nånstans?

Göran Hägglund ‏@goranhagglund maj 4

@Aurvangir Aha, din fråga gällde adressen? [email protected]



Sagt och Gjort, Jag skickade ett Brev till Herr Social minstern Görna Hägglund.

Hej Göran Hägglund som nämt ovan skickar jag ett brev [email protected]

(se tidigare, brevet ovan)


Man börjar förstå när man har hört och läst om den prisbelönta reporter Maciej Zaremba som har i fyra delar granskat konsekvenserna av systemskiftet i vården, där prislappen går före patienten.


Men det är värre och värre, och det tar inte slut, se nedan.

http://www.lerumstidning.com/nyhet_visa.asp?id=18186&sidnamn=REPORTAGE

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/simrishamn-kritiseras-efter-flickas-d%C3%B6d-2280300

http://belindas.vimedbarn.se/att-inte-bli-tagen-pa-allvar/

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-sjukvard-upplevs-som-allt-mer-ojamlik_7309227.svd

http://gd.se/nyheter/gavle/1.5159467--jag-blev-inte-tagen-pa-allvar-

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5484119


Jag kan hålla på hur länge som helst, och med hur mycket som helst, och om jag hade varit socialminister, och ansvarig för Svenskars hälsa, Ja då hade jag blivit mörkrädd, och verkligen försökt att göra nåt NU och på riktigt.
Var skall detta sluta?

Vi är väljare och skattebetalare, vi anlitar er som ytterst ansvariga och för det har ni avlagt ett löfte till det Svenska folket, att bära detta ansvaret.

Vi är föräldrar till våra barn, som vi älskar högt över allt annat här på jorden, skall det behöva dö 10 pers (barn) innan eller100- 1000 hur långt skall man vänta och se.

Vi är rädda för denna utveckling du företräder, eller inte vill ta tag i, eftersom det fortsätter hela tiden, i detta nu, och det är inget som jag svartmålar som du säkert tror.

Att vara socialminister, är ett stort ansvar, som omfattar människoliv, det är inget man leker runt med!

Ett antal frågor:

1. Kan du lova och garantera att min son inte kommer till skada?

2. Om svaret är ja på ovanstående, varför skall han ha smärtor, och behöva vänta till hösten för en operation?

3. Har du egna barn?

4. Om svaret på ovanstående är ja, skulle du kunna tänka dig att dom går med smärtor i hela 5 år?

5. Skulle du kunna tänka dig att ha en offentlig debatt med Maciej Zaremba, och bemöta hans kritik?

6. Finns det det nåt som du själv skulle kunna göra, för att det skall bli bättre sjukvård i Sverige idag 2013.

7. Vill du göra det bättre i den svenska sjukvården idag?

8. Om svaret på ovanstående är ja, vad hindrar dig?

9. Tror du att Svenskarna vill betala mera i skatt för en bättre sjukvård?

10. Tror du/ni klarar 4% spärren till valet 2014?

11. Om svaret på ovanstående är ja, motivera

12. slutligen, kan du tänkas begära hjälp från oppositionen offentligt i riksdagen med dessa frågor, utan att kasta skit på varandra?

Vänligen Aurvangir.



Här kommer svaret från Herr Social minister:
[email protected]

 


cid:[email protected]



S2013/3543/Sr

Aurvangir Neverland

[email protected]



Bäste Aurvangir,



Tack för ditt e-brev.



Låt mig först nämna att det är värdefullt för mig att få del av dina synpunkter och tankar om den svenska hälso- och sjukvården. Jag tar med mig ditt brev i mitt fortsatta arbete på Socialdepartementet.



Jag förstår att det måste vara både frustrerande och påfrestande för din son att få besked om att det är lång väntetid för att få tid för operation. Det är självfallet så att jag inte tycker att det är acceptabelt med de långa väntetiderna som ibland finns inom vården.



Regeringen har länge sett med oro på den bristande tillgängligheten till hälso- och sjukvården. I Sverige har vi en vårdgaranti. Vårdgarantin gäller all planerad vård som är medicinskt motiverad. Den akuta vården ska patienten få så fort som möjligt. Patienten ska få träffa en läkare inom primärvården inom en vecka. Om patienten därefter behöver remiss till specialist ska patienten inte behöva vänta längre än 90 dagar på att få träffa en specialist. När diagnos väl har ställts ska patienten inte behöva vänta längre än 90 dagar på att behandling inleds. Om ett landsting inte kan erbjuda behandling inom denna tidsgräns åligger det landstinget att hjälpa patienten att få vård i annat landsting inom garanterad tid.



Att vårdgarantin har fungerat betyder emellertid inte att den har fungerat perfekt. Regeringen såg därför ett behov av att ytterligare öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården, varför man den 1 juli 2010 förde in vårdgarantin i hälso- och sjukvårdslagen.



Ett ytterligare led i att korta vårdköerna och att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården är regeringens pågående kömiljardsatsning. Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) slöt i december 2008 en överenskommelse där ett statsbidrag om en miljard kronor per år, kömiljarden, fördelas mellan de landsting som når upp till kraven i överenskommelsen. Från början gällde att hålla vårdgarantins tidsgränser för att få del av bidraget. Kraven har emellertid skärpts sedan dess och i 2012 års kömiljardsöverenskommelse måste landstingen klara av att erbjuda patienter ett besök eller en påbörjad behandling inom 60 dagar.



När det gäller Maciej Zarembas artiklar så har Roger Molin från Socialdepartementet svarat på den kritik som framförs om vården. Jag delar den uppfattning av hälso- och sjukvården och ersättningsystem som Roger Molin ger uttryck för i sin debattartikel, men jag skulle samtidigt gärna vilja delge dig några av mina tankar i frågan.



Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det är landstingens ansvar att organisera hälso- och sjukvården så att den uppfyller detta krav. Det är således upp till de enskilda landstingen att besluta om olika ersättningssystem inom vården och hur dessa ska organiseras. Detta är alltså inte något som regeringen beslutar över utan regeringen stöttar landstingen genom kunskapsstyrning och ekonomiskt stöd till utvecklingsarbete.



Socialdepartementet har initierat ett omfattande arbete för att bidra till utveckling av ersättningssystem inom hälso- och sjukvården, bland annat vidareutveckling av så kallade Vårdepisodersättningssystem (ves) inom flera medicinska områden och i flera landsting. Ves har utvecklats i liten skala i Stockholms läns landsting och innebär att vårdgivaren ersätts med ett paketpris för hela eller större delen av vårdkedjan, istället för till exempel ersättning per besök som sker i större utsträckning i dag. Det förutsätter en noggrann uppföljning av hälsoutfall för att säkerställa att effektivitetsvinster inte sker på bekostnad av hälsovinster.



Oavsett vilket ersättningssystem som landstingen använder sig av är vårdgivarna skyldiga att följa hälso- och sjukvårdslagens (1982:763) bestämmelser. I 2 § i hälso- och sjukvårdslagen fastslås att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.



Alla som söker vård ska få en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd. Det är denna medicinska bedömning som ska utgöra grunden för vårdgivarens prioritering och för vilken behandling som patienten ska erbjudas. Den behandling som sätts in ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet vilket statueras i patientsäkerhetslagen (2010:659).



I 3 kapitlet 1 § i patientsäkerhetslagen står också att vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen respektive tandvårdslagen (1982:763) upprätthålls.



Patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011 efter att regeringen sett ett behov av en fokusering på ökad patientsäkerhet för att minimera antalet fel som begås i vården och därmed skapa en säkrare vård.Således finns det flera bestämmelser både i hälso- och sjukvårdslagen och i patientsäkerhetslagen som värnar patientsäkerheten och som tydliggör de skyldigheter och det ansvar som vårdgivare har gentemot patienter.



Jag vill vidare nämna att Socialstyrelsen fått i uppdrag att följa och analysera regeringens satsningar på vårdgarantin och kömiljarden, bland annat med avseende på vilka effekter landstingens satsningar får för tillgängligheten och väntetiderna i vården samt hur de påverkar patienternas situation.



Självklart är vi inte nöjda förrän samtliga patienter i landet inom alla specialiteter får sin vård i rimlig tid och vid en tidpunkt som passar dem. Slutrapport för vårdgaranti och kömiljard 2012-2013 lämnas årligen 15 maj 2013 respektive 15 maj 2014. Du kan ta del av uppdraget till Socialstyrelsen via regeringens hemsida:



http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/190048



Jag fortsätter att arbeta för att minska vårdköerna men också för att man både som patient och som anhörig kan känna sig trygg med hälso- och sjukvården och dess personal.



Tack än en gång för att du tog dig tid att skriva till mig.





Stockholm i maj 2013



Med vänlig hälsning







Göran Hägglund





''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Registrator
Socialdepartementet
Tel. vx 08-405 10 00
Fax. 08-723 11 91
[email protected]
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Nu undrar jag bara hur denna man fungerar, vilket kan framgå på twitter.

Det är inte konstigt att man undrar lite, om hur det är ställt. Och det är man inte ensam om tydligen.

Senast idag av Dogge Doggelito. se nedan.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article17148170.ab



Jag frågade om Herr Socialminister om han trodde att denna mannen hade fått nåt om bak foten redan 2006?



http://www.aftonbladet.se/debatt/article10811721.ab

Jag twittade detta till herr
Göran Hägglund ‏@goranhagglund



Aurvangir ‏@Aurvangir 2h

@goranhagglund Vi fick nu reda på att en släkting som har varit med på läkaruppropet http://upprop.nu/VVGV slutar nu sin tjänst.

Aurvangir ‏@Aurvangir 2h

@goranhagglund Han orkar inte längre, och han är överläkare, som åker till Norge istället, Bra jobbat Göran, fortsätt så.
Göran Hägglund ‏@goranhagglund 1h

@Aurvangir Har någon berättat för dig att det finns landsting i vårt land? Att det är de som är vårdens huvudmän?
Göran Hägglund ‏@goranhagglund

Aurvangir ‏@Aurvangir

@goranhagglund Det håller inte i längden, att skylla på andra, detta har gjorts i 7 långa år nu, lägg av nu, och ta tag i saker och ting NU!

Sen är det tyst.

Om

Min profilbild

Tänkarn 2013

Funderar lite på de, och detta, saker o ting, som inte är som det ska ibland, men många andra tankar o funderingar också förstås.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela